AnKoMa | Θετική πορεία στο Real Estate και ώθηση στην αγορά απο το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”
1259
post-template-default,single,single-post,postid-1259,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Θετική πορεία στο Real Estate και ώθηση στην αγορά απο το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”

Θετική πορεία στο Real Estate και ώθηση στην αγορά απο το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”

Με μηνύματα ανάκαμψης έκλεισε ο Ιανουάριος για την οικοδομική δραστηριότητα, που περιλαμβάνεται στους δείκτες μέτρησης του οικονομικού κλίματος.

Η εικόνα συμπληρώνει την «άνοιξη» που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο real estate, με εξαγορές μεγάλων ακινήτων που προορίζονται για τουριστικές και άλλες εμπορικές χρήσεις από ελληνικούς και διεθνείς επενδυτικούς ομίλους, ενώ μεγάλη ώθηση θα δώσει στην αγορά η ουσιαστική έναρξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ».

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο συγκεκριμένος παραγωγικός τομέας, που απασχολεί πάνω από 450.000 άτομα και έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, τον πρώτο μήνα του 2018 παρουσίασε άνοδο στον αριθμό των αδειών δόμησης κατά 18%, ενώ η επιφάνεια των νέων κτιρίων αυξήθηκε κατά 45,2% και ο όγκος τους κατά 45,8%. Αποτελεί την καλύτερη επίδοση του τελευταίου 12μήνου, κατά το οποίο εμφανίζεται, για πρώτη φορά από το 2009, συνεχής άνοδος που φτάνει το 9,3%.

Ιδιώτες

Η βελτίωση των δεικτών στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο στον ιδιωτικό τομέα. Τον Ιανουάριο εκδόθηκαν συνολικά 915 οικοδομικές άδειες, παρουσιάζοντας αύξηση 17,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Η συνολική τους επιφάνεια ανέρχεται σε 195,6 χιλιάδες τετραγωνικά και ο όγκος τους σε 768,7 χιλιάδες κυβικά.

Εχει όμως ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά υπάρχει ελαφρά βελτίωση και στον δημόσιο τομέα, για λογαριασμό του οποίου εκδόθηκαν 11 άδειες που αντιστοιχούν σε 9,7 χιλιάδες τετραγωνικά και πλέον καλύπτει το 4,8% της συνολικής οικοδομικής παραγωγής.

Την πρώτη θέση στην άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα κατέλαβε τον Ιανουάριο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 104,7% και ακολουθούν το Βόρειο Αιγαίο (57,1%) και η Ηπειρος (52,6%).

Με θετικό πρόσημο κινούνται και οι υπόλοιπες περιφέρειες, με εξαίρεση τη Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, που έχουν πτώση 5% αλλά το φαινόμενο χαρακτηρίζεται συγκυριακό, αφού όλες έχουν θετικό πρόσημο στην επιφάνεια και τον όγκο.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία δείχνουν ότι εκδόθηκαν λιγότερες άδειες, αλλά αφορούν κτίρια μεγαλύτερης επιφάνειας.

efsyn.gr